Template by:
Free Blog Templates

Thursday, August 30, 2018

 ~ Ogos 2018… KEMBALI ~


Assalamualaikum selamat pagi salam sejahtera..
Hampir 2 tahun tak meng’update entry dalam blog ni. Ini barulah betul2 berhabuk ditinggalkan lama. Huhuhu! Yang sebenarnya, banyak idea untuk menulis, tapi disebabkan oleh kekangan masa di samping sibuk dengan hal lain, peluang untuk menulis tu selalu tertangguh. Harap2 pada tahun ini, sy kembali aktif seperti tahun2 permulaan. Wish me luck! Hehe~
Sebagai permulaan cerita untuk tahun ini (walaupun sebenarnya sekarang dah masuk bulan September – seriously memang lewat!), sy ingin verkongsikan inspirasi pagi. Actly, sy dapat dalam Whatsapp group. Kata2 yang memberi perangsang. Al-kisahnya tertariklah plak..

~Inspirasi pagi~

Yang indah hanya sementara
Yang abadi adalah kenangan
Yang iklhlas hanya dari hati
Yang tulus hanya dari sanubari
Tidak mudah mencari yang hilang
Tidak mudah mengejar impian

Namun yang lebih susah mempertahankan yang sudah ada
Kerana walaupun tergenggam bisa terlepas juga

Ingatlah kata pepatah..
“Jika kamu tidak memiliki apa yang kamu sukai, maka sukailah apa yang kamu miliki saat ini..”

Belajar menerima apa adanya dan berfikir positif
Rumah mewah bagai istana, harta benda yang tidak terhitung, kedudukan dan jabatan yang luar biasa, namun..
Ketika nafas terakhir tiba,
sebatang jarum pun tidak dapat dibawa pergi
Sehelai benang pun tidak dapat dimiliki

Apa lagi yang mau diperebutkan?
Apa lagi yang mau disombongkan?

Maka jalanilah hidup ini dengan keinsafan nurani
Jangan terlalu menilai
Jangan hanya mau menang sendiri
Jangan suka sakiti sesame apa lagi, terhadap mereka yang berjasa pada kita

Belajarlah.. tiada hari tanpa kasih
Selalu berlapang dada dan mengalah
Hidup ceria, bebas leluasa
Tidak ada yang tidak dapat diikhlaskn
Tidak ada sakit hati yang tidak dapat dimaafkan
Tidak ada dendam yang tidak dapat terhapus

Jalanilah hidup ini dengan segala sifat positif yang kita miliki

SELAMAT PAGI..
S = Sebelum
E = Engkau
L = Lakukan segala
A = Aktiviti mu
M = Mintalah pada
A = Allah untuk
T = Turut bersamamu


...KERAN. ..
P = Pada Dia
A = Ada kekuatan
G = Gagah serta sukacita yang
I = Indah dan luar biasa

Semoga memberi inspirasi kepada semua J

Jumpa lagi..

Read More...

 Inspiration Friends

To all my friends..

Have you already smile to your nearest friends? For a moment, I would like to share somethings nice about Friendship. I think most all of us know about it, but sometimes we just leave it behind, just ignorance it because we think we can get more 'friends' from anywhere.


Friends..... ...
They love you,
but they are not your lover
They care for you,
but they are not from your family
They are ready to share your pain,
but they are not in your blood relation.
They are........FRIENDS! !!!!
True friend...... ..
Scolds like a DAD..
Cares like a MOM..
Teases like a SISTER..
Irritates like a BROTHER..
And finally loves U more than a LOVER.

I have a friend. Probably that time we can assume it best friends. We think we'd know everything about our self. But unfortunately we're not. When you thought that you know better about your friend but they think you're not, it will become a big problem soon.
Time is passing by, people come and go but one of them will leave you 'something' that only you can feel it. Appreciated it before you'll lost and never find them again.


My dear, thank you for being my friends.

Read More...

Friday, October 21, 2016

 Sekian Lama Berehat.. Testing!


Assalam selamat petang..

Sekian lama tidak bersiaran dalam blog ni. Ini memang betul2 bersawang. hehehe!
Kesibukan seharian & kerja telah membataskan minat untuk menulis.
Apapun semoga selepas ni, sy kembali aktif dlm blogging.

Sehingga berjumpa lagi. take care!

Read More...

Tuesday, June 17, 2014

 Ku Kembali.. Hahaha!

 

Assalamualaikum Selamat Petang,,

 

Ini kalilah.. ambil masa betul nak updated entry. Rutin agak bz dengan kegiatan seharian. tapi adakalanya masa free juga. Cuma kemalasan melanda. Bz tu cuma alasan jer.. Huhu!

 

Most importantly, my lovely PC dah sihat. Alhamdulillah.. skrin yang patah dulu dah ok. Sebaik saja part dah ada, terus hantar kedai untuk baiki. Ambil masa seminggu juga nak betulkan, since skru pun dah ikut patah. Perlu sedikit modified. Bila dah siap tu, bolehlah kembali membebel dalam blog ni.. Hehehe!

 

 

Tetiba terasa nak share pasal kucing.. My good friend sampai sekarang. tempat membebel, meluah perasaan.. belajar macam2 tentang life dan erti menghargai. Kawan bergaduh pun ye juga. Huhuhu~ Kucing ni seperti menjaga anak  je. Rata2 group kucing yang saya join, pemilik kucing membiasakan diri sebagai mama papa. Wahhh!!! bertuah sungguh anak2 bulus ni dapat famili yang melayan diorang seperti anak. Hehehe!

 

 

Setakat ini bilangan bulus (gelaran pada kucing) yang pernah sy jaga betul2.. ehm! dah lebih 5 ekor juga. Payahnya bila menjaga di rumah bertingkat2 ni, bulus2 ni jadi penakut dan tak pijak tanah. Kasihan betul.. Jadi kucing indoor walaupun pintu rumah dibuka seluas2 alam. Kena selalu pastikan rumah sentiasa bersih. Tapi yang bestnye.. tak delah kotor sangat nak mandi selalu. Hehe!

 

 

Oklah setakat ini dulu. Ada kerja yang perlu disiapkan. Next entry sy akan post pic bulus2 yang pernah menginap dirumah sy. Macam2 ragam diorang tu. Apepun, enjoy sebenarnya dengan diorang tu.

 

Until then, take care & see ya! Open-mouthed smile

Read More...

Tuesday, February 4, 2014

 2014 ~ Selamat Tahun Baru!

 

          Alhamdulillah.. masih diberi peluang untuk menulis entry setelah sekian lamanya tidak meng’update’ blog. Hampir 7 bulan lamanya tanpa sebarang berita. Actually dalam tempoh ‘bertapa’ ni, berbagai perkara telah berlaku. Baik dalam kehidupan mahupun karier seharian.  Selalunya sy membuat summary pada setiap awal tahun, tentang apa yang berlaku. In Shaa Allah ada kelapangan nanti, sy akan buat special revision tentang 2013. :)

 

[SailorMercuryAmiMizunoanime286437431.jpg]

 

            Genap 1 Februari 2014, tamatlah tanggungjawab sy sebagai PA Big Boss. Actually, sy menanggung kerja sebenarnya dari Ogos 2013. Di samping kerja-kerja sy sebagai seorang researcher, sy juga menjadi PA office. Penat sebenarnya bila mengejar dateline ni. Selalu balik lewat.. rasa kurang rehat sikit.. Tapi bila difikirkan secara positif, ada baiknya juga bila menjadi PA ni. Bukanlah sy tak biasa dengan kerja-kerja admin, cuma dari segi pengetahuan & kemampuan untuk multitasking yang lebih utama. Berhubung dengan pelbagai jenis orang (Big Boss ni lebih kurang pangkat VVIP gak). Cuma sorilah sebab tak bergaya seperti PA  sebenar. Nak buat macam mane.. kerja researcher ni tak boleh nak lawa2 sangat. Nanti habis baju cantik kotor. Huhu! Apapun, terima kasih Big Boss kerana memberi kepercayaan untuk menjadi ‘duta’ Unit sebenarnya. :)

 

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSuhnnv3WUCCTENn7qfHh7mJCSbPowMf7Z_xWWvNkANXOnDFkhD

“Eh! Betul ke kamu jadi PA sementara sekarang ni? Macam tak percaya pula bila dengar cara kamu bercakap ni.. Lembut hati mendengar.” Teringat bila bos lain tegur dalam phone. Jadi segan dibuatnya. Seperti Ami sy yang 2 watak, begitu jugalah dengan sy.. Huhuhu!

 

 

Oklah, masa untuk balik rumah. Tapi sebelum itu, selamat tahun baru 2014, selamat menyambut Maulud Nabi, Thaipusam dan Chinese New Year. banyak cuti di awal tahun. hehe! Sehingga berjumpa lagi.. Take care semua! :)

Read More...

My Recent Blog's

When My Heart Say...