Template by:
Free Blog Templates

Friday, October 21, 2016

 Sekian Lama Berehat.. Testing!


Assalam selamat petang..

Sekian lama tidak bersiaran dalam blog ni. Ini memang betul2 bersawang. hehehe!
Kesibukan seharian & kerja telah membataskan minat untuk menulis.
Apapun semoga selepas ni, sy kembali aktif dlm blogging.

Sehingga berjumpa lagi. take care!

Read More...

Tuesday, June 17, 2014

 Ku Kembali.. Hahaha!

 

Assalamualaikum Selamat Petang,,

 

Ini kalilah.. ambil masa betul nak updated entry. Rutin agak bz dengan kegiatan seharian. tapi adakalanya masa free juga. Cuma kemalasan melanda. Bz tu cuma alasan jer.. Huhu!

 

Most importantly, my lovely PC dah sihat. Alhamdulillah.. skrin yang patah dulu dah ok. Sebaik saja part dah ada, terus hantar kedai untuk baiki. Ambil masa seminggu juga nak betulkan, since skru pun dah ikut patah. Perlu sedikit modified. Bila dah siap tu, bolehlah kembali membebel dalam blog ni.. Hehehe!

 

 

Tetiba terasa nak share pasal kucing.. My good friend sampai sekarang. tempat membebel, meluah perasaan.. belajar macam2 tentang life dan erti menghargai. Kawan bergaduh pun ye juga. Huhuhu~ Kucing ni seperti menjaga anak  je. Rata2 group kucing yang saya join, pemilik kucing membiasakan diri sebagai mama papa. Wahhh!!! bertuah sungguh anak2 bulus ni dapat famili yang melayan diorang seperti anak. Hehehe!

 

 

Setakat ini bilangan bulus (gelaran pada kucing) yang pernah sy jaga betul2.. ehm! dah lebih 5 ekor juga. Payahnya bila menjaga di rumah bertingkat2 ni, bulus2 ni jadi penakut dan tak pijak tanah. Kasihan betul.. Jadi kucing indoor walaupun pintu rumah dibuka seluas2 alam. Kena selalu pastikan rumah sentiasa bersih. Tapi yang bestnye.. tak delah kotor sangat nak mandi selalu. Hehe!

 

 

Oklah setakat ini dulu. Ada kerja yang perlu disiapkan. Next entry sy akan post pic bulus2 yang pernah menginap dirumah sy. Macam2 ragam diorang tu. Apepun, enjoy sebenarnya dengan diorang tu.

 

Until then, take care & see ya! Open-mouthed smile

Read More...

Tuesday, February 4, 2014

 2014 ~ Selamat Tahun Baru!

 

          Alhamdulillah.. masih diberi peluang untuk menulis entry setelah sekian lamanya tidak meng’update’ blog. Hampir 7 bulan lamanya tanpa sebarang berita. Actually dalam tempoh ‘bertapa’ ni, berbagai perkara telah berlaku. Baik dalam kehidupan mahupun karier seharian.  Selalunya sy membuat summary pada setiap awal tahun, tentang apa yang berlaku. In Shaa Allah ada kelapangan nanti, sy akan buat special revision tentang 2013. :)

 

[SailorMercuryAmiMizunoanime286437431.jpg]

 

            Genap 1 Februari 2014, tamatlah tanggungjawab sy sebagai PA Big Boss. Actually, sy menanggung kerja sebenarnya dari Ogos 2013. Di samping kerja-kerja sy sebagai seorang researcher, sy juga menjadi PA office. Penat sebenarnya bila mengejar dateline ni. Selalu balik lewat.. rasa kurang rehat sikit.. Tapi bila difikirkan secara positif, ada baiknya juga bila menjadi PA ni. Bukanlah sy tak biasa dengan kerja-kerja admin, cuma dari segi pengetahuan & kemampuan untuk multitasking yang lebih utama. Berhubung dengan pelbagai jenis orang (Big Boss ni lebih kurang pangkat VVIP gak). Cuma sorilah sebab tak bergaya seperti PA  sebenar. Nak buat macam mane.. kerja researcher ni tak boleh nak lawa2 sangat. Nanti habis baju cantik kotor. Huhu! Apapun, terima kasih Big Boss kerana memberi kepercayaan untuk menjadi ‘duta’ Unit sebenarnya. :)

 

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSuhnnv3WUCCTENn7qfHh7mJCSbPowMf7Z_xWWvNkANXOnDFkhD

“Eh! Betul ke kamu jadi PA sementara sekarang ni? Macam tak percaya pula bila dengar cara kamu bercakap ni.. Lembut hati mendengar.” Teringat bila bos lain tegur dalam phone. Jadi segan dibuatnya. Seperti Ami sy yang 2 watak, begitu jugalah dengan sy.. Huhuhu!

 

 

Oklah, masa untuk balik rumah. Tapi sebelum itu, selamat tahun baru 2014, selamat menyambut Maulud Nabi, Thaipusam dan Chinese New Year. banyak cuti di awal tahun. hehe! Sehingga berjumpa lagi.. Take care semua! :)

Read More...

Tuesday, July 23, 2013

 ~ Salam Ramadan Al-Mubarak ~

 

Assalamualaikum salam Ramadan, salam hari selasa & salam sejahtera..

 

Sailor-Mercury-Ami-Mizuno-anime-28643743-1024-768

Setelah sekian lamanya tak menulis sendiri, hanya sharing2 post yang dibaca dari blog lain.. bila dah ada keinginan, rupanya kita dah 14 puasa. Walaupun dah lewat, selamat berpuasa diucapkan kepada semua. semoga Ramadhan kali ini, lebih bermakna lebih baik dari puasa tahun2 sebelumnya. Amin..

 

 

puasa

 

Alhamdulillah.. so far setakat ini puasa berada dalam keadaan yang baik. Walaupun ada beberapa hari tu dilanda demam panas, tapi masih mampu untuk melaksanakan tanggungjawab tu.

 

lafaz-ni

Haa! Bagi yang tetiba terlupa niat, bolehlah dimanfaatkan pic ni.. Eh! Ade juga yg terlupa. Al-maklum lah puasa setahun sekali.. Hehe! Teringat semasa sy & 2 rakan lagi berada di KLIA sebab nak menjemput ‘kazen’ dari Sabah. Seorang rakan ni berpangkat kakak, so kitorang berharap dia akan membaca doa berbuka. Dah menadah tangan, tapi suara tak keluar2 lagi. Last2 dia cakap dah terlupa doa. Ok, sorang member lagi. Dia baca doa makan tapi makin lama makin slow.. last2 senyap. Rupanya sama juga lupa doa. Alahai… Huhuhuhu~

 

 

1_219114574l

Semoga setiap apa yang dilakukan, akan mendapat manfaat & Rahmat dariNya.. Amin! Selamat berpuasa :)

Read More...

Friday, July 19, 2013

 Sharing is Caring ~ Hipokrit Kah Aku? ~

 

solat

Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yang dihadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah.

 

          Tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnya dengan pakaian hitam. Tak nampak apa cuma dua biji mata dan membawa mesin gun. Lalu salah seorang lelaki tu bertempik  “Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu.”

 

          Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu untuk menyelamatkan diri .  Daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Imam. Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata “ Ok Pak Imam, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Imam mulakan sembahyang Jumaat.”

 

          Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah. Macam mana? Adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas?  Selain terhibur anda fikirkanlah.

 

“Lawak kan, dari 1,000 orang yg mengaku dia Islam, hanya 20 yg betul-betul BERIMAN.”

 

“Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya. Kedua lelaki hanya membawa mesin-gun. Dia tak kata pun nak bunuh. Tapi generasi sekarang. Amat lemah. Baru kena ugut terus lari lintang pukang. Lupa yang dia tak sembahyang jumaat lagi … ”

 

“Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja . Tu pun bila time sembahyang jumaat . Tunjuk muka kat orang kampung. Ada tu lagi dashyat setahun 2 kali jaa. Bila time sembahyang raya.”

 

“Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al-Quran?”

 

“ Lawakkan? berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal? tapi berlumba-lumba mengejar dunia .. ”

 

“ Lawak , kita boleh bersembang dengan boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAH alahai … Tak cukup masa ! "

 

Lawak kah?? Kenapa ? Gelak tu kan realiti ..

 

 

** Dipetik dari blog lain sebagai pengkongsian **

Read More...

My Recent Blog's

When My Heart Say...